TMK 295 maddesi nedir?
Öte yandan, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 295. maddesinde: “Tanıma, babanın nüfus müdürlüğüne veya mahkemeye yazılı başvurusu veya resmi belgede veya vasiyetnamede yapılan beyanla yapılır. Tanıma beyanını yapan kişi küçük veya reşit değilse, yasal velinin de onayı gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Medeni Kanun 722 maddesi nedir?
“…Öte yandan, Medeni Kanun’un 722. maddesi, rızası dışında inşa edilen ve yıkılması aşırı bir zarara yol açmayan yapının malikine yıkılmasını isteme hakkı tanımış ve yıkım masraflarının yapı sahibi tarafından karşılanacağını hükme bağlamıştır.
Medeni Kanun maddeleri nelerdir?
Yasanın getirdikleri: Ailede kadın ve erkek eşitliği zorunlu hale getirildi. Kadınlara istedikleri mesleği yapma hakkı ve mahkemede tanıklık etme, miras ve boşanma konularında eşit haklar verildi. Daha fazla makale…
TMK 559 maddesi nedir?
İptal davası, kayyımın tasarrufu ve geçersizlik sebeplerini öğrendiği tarihten itibaren bir yıl, her halde vasiyetnamenin açıldığı tarihten itibaren beş yıl sonra zamanaşımına uğrar.
TMK 291 maddesi nedir?
TMK 291. maddesine göre; “…baba olduğunu iddia eden kişi, doğum tarihinden ve kocanın ölümünden, mahkeme kararının kesin olarak düşmesinden veya hakkında gıyabi karar verildiğinin tespitinden itibaren bir yıl içinde babalığın reddi davası açabilir.” Başka bir deyişle; baba olduğunu iddia eden ancak baba olan kişi dava açamaz…
TMK 129 maddesi nedir?
Evlat edinme nedeniyle kanunen evlenmeleri yasak olan kişilerin evlilikleri iptal edilemez. Evlilikle birlikte evlat edinme kuralı artık uygulanmaz.
725 madde nedir?
Madde 725 – Başkasının arsasına devredilen yapının bir parçası, malikin devredilen arsa üzerinde irtifak hakkı varsa, o parça onun mülkiyetinin ayrılmaz bir parçası haline gelir.
TMK 426 nedir?
Türk Medeni Kanunu’nun 426. maddesi temsil ve kayyımlık konusunu düzenlemektedir: “Yasal temsilcinin bir konudaki menfaati, küçüğün veya kısıtlının menfaatiyle çatışırsa.” Buna göre, kısıtlı ile vesayet altındaki kişi arasında menfaat çatışması olup olmadığı incelenmeli ve buna göre temsilci kayyım atanmalıdır.
TMK 499 maddesi nedir?
TMK’nın 499. maddesi, sağ kalan eşin, ölenin ana ve babasıyla birlikte mirasçı olduğu durumu da düzenlemektedir. Buna göre, ölen kişi ana ve babasının ailesiyle birlikte mirasçı olursa, sağ kalan eş mirasın yarısını alır.
4721 madde nedir?
Yerleşim yeri, daha önce yerleşim yeri bilinmeyen veya yurt dışında ikamet ettiği yeri terk etmiş ancak henüz Türkiye’de yerleşim yeri edinmemiş bir kişinin halen ikamet ettiği yerdir.
TMK 324 maddesi nedir?
Madde 324 – Ana ve babadan her biri, diğerinin çocukla kişisel ilişkisine zarar vermemek ve çocuğun eğitim ve yetişmesine engel olmamakla yükümlüdür.
TMK 166 nedir?
Madde 166 – Evlilik birliği, birlikte yaşamaları artık beklenmeyecek kadar sarsıldığında, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Önceki fıkrada sözü edilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise davalı, açılan davaya itiraz etme hakkına sahiptir.
TMK 229 maddesi nedir?
TMK m.229/I-b.1’e göre, “mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde eşlerden birinin diğer eşin rızası olmadan yaptığı, olağan bağışlar hariç, karşılıksız kalan kazançlar” katılma alacağının hesaplanmasında değer olarak dahil edilir.
TMK 282 maddesi nedir?
Genel olarak babalığın kurulması Madde 282 – Babalık, çocuk ile ana arasında doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasındaki soy bağı, ana ile evlenme, tanıma veya yargı kararıyla kurulur. Babalık, evlat edinme ile de kurulur.
TMK 506 maddesi nedir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 506. maddesine göre, altsoy için zorunlu pay, mirasın kanuni payının yarısıdır. Mirasçı olarak atanan kişi, ölenin külli halefi olduğundan, kanuni mirasçı gibi mirasın açılmasıyla mirasın tamamına veya belli bir payına malik olur (TMK 599).
Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?
Çocuk evlilik dışı doğmuşsa, çocuğun kayıtlı olduğu kişi kim olursa olsun velayet annede kalır. Velayet annede olsa bile, çocuğun babaya karşı hakları geçerlidir. Baba gayri meşru çocuğu tanımıyorsa, anne yasal işlemlerin ardından babalık davası açabilir.
Babalık tanıma davası kime karşı açılır?
Dava, ana ve çocuğa karşı açılır. Ana, çocuk ve çocuğun ölümü halinde altsoyu, Cumhuriyet savcılığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kişiler: Bu kişiler, mirası tanıyan kişiye veya mirası tanıyan kişi ölmüşse mirasçılarına karşı iptal davası açarlar.
Babalık davası nasıl ispatlanır?
DNA testleri babalık davalarında en iyi kanıt biçimlerinden biridir. İddia edilen baba, zorunlu olan ve sağlığına zarar vermeyen testlere ve muayenelere onay vermelidir. Onay vermezse, hakim iddia edilen babaya karşı karar verebilir.
Babalık tanıma davası ne kadar sürer?
Adalet Bakanlığı tarafından mahkeme işlemleri için hedef zaman çizelgeleri belirlenmiştir. Babalık davalarındaki hedef zaman çizelgesi şu anda 330 gündür. Ancak bu süre davanın sonuçlanması için kesin bir zaman çizelgesi değildir.
Kaynak: arnisagiyim.com.tr