Kırşehire ne denir?
KIRŞEHİR TARİHTE KIRŞEHİR ADI Eskiden Makissos (Macissus) olarak bilinen şehir, İmparator I. Justinianus (527-568) döneminde yeniden kurulmuş ve Justinianopolis adını almıştır. Türkler, uçsuz bucaksız kırsalın ortasında yükselen bu şehre “kır kasabası” adını vermişlerdir.
Pekmez akilli kime denir?
Bir hafta sonra Kırşehirlimiz tekrar Ankara’ya geldi ve bir önceki hafta aldığı pekmezi bu sefer kârla sattı. O günden sonra pazarcılar Kırşehirlilere “pekmezden anlayanlar” dediler.
Kırşehirliler en çok nerede yaşıyor?
Ankara 216.292 nüfusuyla ilk sırada yer alıyor ve en çok Kırşehirlinin yaşadığı il. Ankara’da Kırşehir’den daha fazla Kırşehirli yaşıyor. Ankara’yı 47.359 ile İstanbul ve 19.028 ile Kırıkkale takip ediyor.
Kırşehir ne zaman kuruldu?
20 Temmuz 1954 tarihli 6429 sayılı kanunla Nevşehir il, Kırşehir ilçe olmuştur. Çiçekdağı Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Avanos ve Mucur Nevşehir’e bağlanmıştır. 1 Temmuz 1957’de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il olmuştur.
Kırşehir hangi soydan gelir?
Orta Asya’dan gelip Anadolu’ya yerleşen 230 aşiret, 1500 boy ve 5800 topluluk olmak üzere yaklaşık 7230 Türkmen aşireti, klanı ve topluluğu vardır. Nevşehir ve Kırşehir bölgelerine yerleşen 450 büyük ve küçük Türkmen aşiretinden biri de Oğuzların Bozok koluna mensup olan Beydili aşiretidir.
Kırşehir’denince akla ne gelir?
Kırşehir denince akla ilk gelenlerden biri de elbette Ahi kültürü ve Ahi Evran-ı Veli’dir. Ahi teşkilatının kurucusu ve 32 zanaatkarın ustası olan Ahi Evran, şehirde oldukça önemli bir yere sahiptir. Merkezde türbesinin bulunduğu Ahi Evran Külliyesi bulunmaktadır. Caminin karşısında ise şu anda Ahilik tarikatını anlatmak için bir müze inşa edilmektedir.
Neden pekmez akıllı?
Dikkatli hemşehrimiz dedi ki: “Buradan iki kilo pekmez al, sana ne kadar kolay olduğunu anlatayım.” İki kilo daha pekmez alan adama da: “Kavanozların arasına sıcak su dök, hemen eriyecektir.” dedi. Hemşehrilerimizin pratik zekâsına ve uyanıklığına karşılık: “Pekmez akıllıdır.” dediler.
Pekmez ismi nereden gelir?
Etimoloji. Pekmez etimolojik olarak Oğuz-Türk kökenlidir ve eskiden “Bekmes” olarak adlandırılırdı. Kelimenin en eski yazılı ifadesi, 1073 yılında Kâşgarlı Mahmud tarafından yazılan Dîvânu Lugâti’t-Türk sözlüğünde kaydedilmiştir.
Pekmez niye ekşi olur?
Ekşi bir tada sahip olan pekmez bozulduğu ve yapısında kimyasal değişimler başladığı anlamına gelir. Pekmez güneşten korunan serin yerlerde ve nemsiz ortamlarda cam kavanozlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay saklanabilir. Bu süre zarfında besin değerlerinde herhangi bir değişiklik beklenmez.
Kırşehir’in neyi meşhur?
Kaman cevizi. … Cemele biberi. … oniks taşı … Kırşehir Çullama … Kırşehir Höşmerim tatlısı
Kırşehir Kürtleri nereden gelir?
Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.
Kırşehir kaçıncı büyük şehir?
TÜİK verilerine göre 2021 yılında 7 ilçe, 10 belediye, bu belediyelere bağlı 68 mahalle ve merkez ilçe dahil 252 köy bulunmaktadır. Nüfus bakımından Türkiye’nin 69. büyük şehri, yüzölçümü bakımından ise 53. büyük şehridir.
Kırşehir neden önemli?
Bölgenin Roma İmparatorluğu tarafından fethedilmesiyle Kırşehir önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Roma döneminden kalma birçok antik kalıntı şehrin tarihi hakkında bilgi vermektedir. Bizans İmparatorluğu döneminde önemini koruyan Kırşehir, birçok savaşın yaşandığı bir bölgeydi.
Atatürk Kırşehir’e ne zaman geldi?
Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Heyet-i Temsiliye üyelerinin, 24 Aralık 1919’da, Milli Mücadele ruhunu tüm Anadolu’ya yaymak üzere Ankara’ya doğru yola çıktıkları Kırşehir’e varışlarının 103. yıl dönümü.
Kırşehir’in genel özellikleri nelerdir?
İlin denizden kuş uçuşu uzaklıkları; güneyde Akdeniz’deki Anamur Burnu’na kadar 362 km; kuzeyde Karadeniz’deki Sinop’a kadar 334 km. Jeolojik yapı: Kırşehir Masifi olarak adlandırılan yapı “Orta Anadolu Masifi”nin bir parçasıdır. Türkiye’deki dokuz masifin en büyüğü olan Kırşehir Masifi, Tuz Gölü’nün altında devam eder.
Kırşehir neyi ile ünlü?
Kırşehir’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Cacabay Medresesi, Kale Höyük Arkeoloji Müzesi, Ahi Evran Külliyesi, Japon Bahçesi, Neşet Ertaş Kültür Merkezi ve Kırşehir Kent Parkı bulunmaktadır.
Kırşehir özelliği nedir?
İl alanı güney ve güneybatıda Kızılırmak Nehri, batı ve kuzeybatıda Kılıçözü Çayı, kuzey ve kuzeydoğuda Delice Çayı ve doğuda Seyfe Gölü Çöküntü Alanı ile çevrilidir. Kırşehir, ortalama rakımı 1000 m olan geniş bir plato görünümündedir.
Kırşehir hangi Türk boyuna mensuptur?
Köylüler Oğuzların Avşar aşiretine mensup olup Türkmen Alevileridir. Türkmen Alevilerinin çoğunluğu Avşar aşiretine mensuptur.
Kırşehir’de ne var?
Kırşehir Müzeleri Kırşehir Müzesi. M.Ö. … Neşet Ertaş Müzesi. Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’nde ozan kültürünü yansıtan çalgıları görebilirsiniz. … Seyfe Gölü Kuş Cenneti. … Düden Gölü … Japon Bahçesi. … Kırşehir Kent Parkı. … Aşıkpaşa Tabiat Parkı … Obruk Dağı MağarasıDaha fazla yazı…
Kaynak: imeceprefabrik.com.tr