İçeriğe geç

Bilirkişi Raporu Nasıl Teslim Edilir

Bilirkişi raporu nasıl tebliğ edilir?

6100 sayılı Türk Medeni Kanununun 280/1. maddesine göre; “Bilirkişi, kendisine incelemesi için teslim edilen evrak ve varsa eşya üzerine hazırladığı raporu mahkemeye sunar; rapora sunulduğu tarih yazılır ve bir örneği duruşma tarihinden önce taraflara tebliğ edilir.

Bilirkişi raporu nasıl ulaşılır?

İlgisiz kişi ve kuruluşların raporlara erişimi engellenmiştir. Etkilenenler UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilirler.

Uyaptan bilirkişi raporu nasıl gönderilir?

UYAP editöründe oluşturulan ve e-imza/m-imza ile imzalanan raporumuz, “Belgeleri mahkemeye gönder” sekmesinde “Bilirkişi Raporu” belge türünü seçerek gönderilebilir. Bu bölümde bilirkişinin imzası doğrulanır ve geçerli bir imza yoksa rapor gönderilemez.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?

Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.

Bilirkişi raporu ücretini kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkişi raporunu kim talep eder?

Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.

Uyaptan evrak nasıl gönderilir?

Belge eklemek için; Dosya talebi, adli birim ve birim seçildikten sonra “Dosyayı Görüntüle, Belgeyi Gönder” butonuna tıklanarak dosya seçilir, açıklama kısmı yazılır, itiraz talebine cevap yazılır vb. Belge türü seçilir, Gönder butonuna basıldığında belge gönderilir.

Mahkeme neden bilirkişi raporu ister?

Uzman görüşleri, mahkemeye teknik, bilimsel veya mesleki konularda destek sağlamak için kullanılır. Bu nedenle uzman görüşleri, mahkemelerin karar verirken karar verme yardımcısı olarak hizmet eder. Uzman görüşlerinin delil değeri, uzmanın uzmanlık alanındaki bilgi ve deneyimiyle doğru orantılıdır.

Bilirkişi ücreti nereye ödenir?

Bilirkişi ücretinin ödenmesi gereken mahkemeler vardır. Özellikle ilk derece hukuk mahkemeleri ve mali idari mahkemelerdeki yargılamalarda bilirkişi ücretinin mahkeme hazinesine ödenmesi gerekir.

Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?

Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.

Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?

Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.

Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?

Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.

Hakim bilirkişi raporunun gerekçeleri ile bağlı midir?

Hakimin rapor hakkında keyfi bir değerlendirme yapmaya yetkili olmadığını belirtmek önemlidir. Hakim rapora aykırı karar verirse kararının gerekçelerini de belirtmelidir.

Ceza davalarında bilirkişi raporu tebliğ edilir mi?

Kanunun bu maddesinde belirtildiği üzere; bilirkişi tarafından düzenlenen raporun ilgililere bildirilmesi ve varsa itirazlarının iletilmesinin sağlanması yasal bir zorunluluktur.

Bilirkişi raporu nasıl kesinleşir?

Bu bağlamda taraflara rapora itiraz etmeleri için tanınan on beş günlük (“iki hafta”) süre ilgili süredir; bu süre aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa görüş onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme imkânını tamamen kaybederler.

Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yazaryapi.com.tr