İcaz-ı kuran ne anlama gelir?
Kur’an dilinin bir özelliği olarak kullanılan i’câz terimi, genel olarak Kur’an’ın ulaşılamazlığını ve diğer söz ve metinlerden üstünlüğünü ifade eder.
İcazül ne demek?
İ’caz, zayıflık anlamına gelen a’cz kökünden gelen if’al ölçüsünde bir mastardır. Birinin çaresizliğini ortaya koymak, birini aciz kılmak veya birini çaresiz bulmak anlamına gelir (Ragıp, ACZ art.; Zebidî, ACZ art.). Bu anlamda, acz kökünün fiil ve isim şekli Kur’an-ı Kerim’de kullanılmıştır.
İcazül Kuran kimin eseri?
Ebu Bekir Muhammed kızlık soyadı Tayyib b. Muhammed el-Basrî el-Bâkıllânî, İ’câzü’l-Kur’an, ed. Es-Seyyid Ahmed Sakr (Kahire: Dârü’l-Maârif, ts.), 35; Kâdî Abdülcebar’ın Micaz hakkındaki görüşleri için bkz. el-Kâdî Ebü’l-Hasan Abdülcebbâr el-Hamedânî, el-Muğnî fî ebvâbi’t-tevhîd ve’l-adl, nşr.
Müşkilil Kuran ne demek?
Bu sebeple tefsir ilmindeki anlamda “Müşkilü’l-Kur’an” terimi, her ne kadar bazı sebeplerden dolayı manası belirsiz olan âyetleri de içine almakta ise de, daha çok “çatışma ve saldırganlık intibaı uyandıran âyetler” anlamında kullanılmaktadır.
İcaz etmek ne demek?
İcâz, sözlükte “sözcükleri kısaltmak” anlamına gelirken, semantik biliminde “bir amacı ve düşünceyi mümkün olduğu kadar az sözcükle anlatmak” anlamına gelir.
Hadiste icaz ne demek?
1-Hz. Belagat ilminde Hz. Peygamber’in az sözle çok manalar ifade eden sözlerine İcaz denir.
Garibül kuran ne demek?
Ayrıca Kur’an’da anlaşılması zor ve az kullanıldığı için anlamı pek bilinmeyen kelimeler vardır. Tefsir ilminde Kur’an’daki bu tür kelimelerin açıklanması Garîbü’l-Kur’an’ın konusudur.
İrabul Kuran’ın yazarı kimdir?
Ahmed Muhammed el-Harrat (I-XI, Şam 1406-1415/1986-1994) hocaları Ebû Hayyan el-Endülüsî’nin tefsiriyle yazılmıştır.
Havassul Kuran ne demek?
Havassu’l-Kur’an, Kur’an-ı Kerim’deki bazı kelimelerin, surelerin ve ayetlerin belli bir düzen içinde okunduğunda niyete uygun sonuçlar veren tesir ve özelliklerini anlatan ilimdir. Havassu’l-Kur’an, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ve ashabının, tâbi’lerinin sünnetlerinden ve salih insanların tecrübelerinden faydalanan bir ilimdir.
Emsalül Kuran ne demek?
Arkadan. Kuran-ı Kerim’de geçen örnekler “Emsalü’l-Kur’an” ifadesiyle ifade edilmiştir. Bu cümledeki “önceki” kelimesi çoğul olup tekil hali “benzetme”dir. Arapçada “mesel” kelimesi “misil” ve “örnek” anlamına gelir, Türkçede de kullanılır ve bir şeyin “benzeri” veya “örneği” anlamına gelir…
Meanil Kuran ne demek?
Kur’an Meali; Kur’an ayetlerinin Arapça ifade tarzlarına, kelimelerin sözlük anlamlarına, kelime ve cümlelerin kendi anlamlarına göre açıklandığı tefsir türüdür2. , Riyad-1422/2001, s. 265.
Mübhematül kuran ne anlama gelir?
“Mübhemâtü’l-Kur’an”, Kur’an’da gizli kalmış, bir başka deyişle klasik tefsir usulünce açıkça anlaşılmayan bazı kelimeleri inceleyen bir ilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Tencimül kur’an ne demektir?
Bu ilim dalı, en geniş anlamıyla Kur’an-ı Kerim’i parça parça, ayet ayet veya pasaj ayet indirerek inceleyen bir ilimdir.
Fezailul kuran ne demek?
Kur’an-ı Kerim’in fazileti, Kur’an-ı Kerim’in tamamının veya Allah Resulü’nün bazı sure ve ayetlerinin; okuyan kişiye, öğrenmek veya öğretmek suretiyle, ahiret sevabı veya dünya menfaatleri kazandırmasıdır.
Müteşabihul Kur’an ne demek?
Müteşabih (Arapça: متشابه), Kur’an-ı Kerim’in muhkem olmayan (manası açık) âyetleri ile benzeri bazı hadisler; Kur’an-ı Kerim ayet ve hadislerinin mecaz anlam taşıyan ifadelerine “müteşabih” denir.
Garibul Kur’ân ne demek?
Garibü’l-Kur’an, Kur’an-ı Kerim’de geçen, Kureyş dili dışındaki yabancı dillerden veya lehçelerden gelen anlaşılması güç kelimeleri, sûre ve âyet sırasına göre inceleyen ilimdir.
İlmi-i câz nedir?
İcaz, en kısa haliyle, az kelimeyle çok şey anlatma sanatıdır. Aforizma kelimesi bu kökten türemiştir ve aforizmalardan oluşur. “İcaz”ın gerçek anlamı “konuşmayı kısaltmak” ve “itnâb”ın anlamı ise “konuşmayı uzatmak”tır.
Asil Kuran nerede?
Bugün Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Tarihi Eserler Müzesi’nde metal bir sandıkta muhafaza edilen Kur’an-ı Kerim’e literatürde “Semerkant Kur’anı” deniyor.
Fezailul kuran ne demek?
Kur’an-ı Kerim’in fazileti, Kur’an-ı Kerim’in tamamının veya Allah Resulü’nün bazı sure ve ayetlerinin; okuyan kişiye, öğrenmek veya öğretmek suretiyle, ahiret sevabı veya dünya menfaatleri kazandırmasıdır.
Kaynak: Amel.com.tr