Trabzon’un kökeni nereden gel?
Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yer “Trabzon” olarak adlandırılmıştır.
Trabzonlular ne göçmeni?
Trabzon’da çeşitli Türk boyları yaşamaktadır. Şalpazarı ve Beşikdüzü başta olmak üzere Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of, Sürmene ve Araklı’nın bazı köylerinde Çepniler yaşamaktadır ve Şalpazarı’nda Türkmen gelenekleri halen sürdürülmektedir.
Trabzon hangi soydan gelir?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Trabzonlular nereden geldi?
Yomra’nın kuruluş tarihini Trabzon’un kuruluş tarihiyle karşılaştırdığımızda, Kafkas yaylaları ile İran yaylalarını aşarak dörtlü göç hareketinin bir parçası olarak Orta Asya’dan gelen bir Turani kabilesinin Karadeniz kıyılarına ayak bastığını, Karadeniz kıyılarına yerleştiğini ve Trabzon şehrini kurduğunu biliyoruz.
Trabzon Rum mu laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Trabzon kökeni rum mudur?
Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında şimdiki Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyorlardı.
Karadenizliler hangi Türk boyundan?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip sonradan Kıpçaklar haline gelmiş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Lazlar hangi Türk boyundandır?
MÖ 6. yüzyılda Karadeniz’in kuzeyine seyahat eden Herodot, Sakaların “Alazon” (+Alaz) kabilesinden bahseder. MS 23-79 yılları arasında yaşayan Romalı PİLİNUS, aynı bölgede “Laz” (Laz’oi) adlı bir kabilenin yaşadığını bildirir.
Trabzonda neden Rumca konuşulur?
Bu dil, Ortodoks Hristiyan Rumların 1923’te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında anavatanlarını terk etmelerinden sonra Yunanistan’a geldi. Ancak bu dil hala Trabzon’un doğusunda konuşulmaktadır. Pontus Rumcası, Modern Yunanca ile aynı dilin bir lehçesi olarak kabul edilir.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Trabzon çepni mi?
Trabzon’un sol tarafı yani Gresun’a yakın tarafı Çepni, Rize’ye yakın tarafı ise Kıpçak Türk’üdür. Yani tarih boyunca hep Türk kalmıştır. Gresun-Trabzon-Gümüşhane Vilayet-i Çepni’nin anavatanıdır.
Trabzon’a gelen Araplar nereli?
Trabzon’a gelen Arap turistlerin çoğunluğu genellikle Orta Doğu’daki Arap ülkelerinden gelmektedir. Arap turistler arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkelerden gelen turistler en yaygın olanlarıdır.
Trabzonluların soyu nereden gelmektedir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Ofluların soyu nereden gelir?
Gürcistan’dan göç eden Kıpçak toplulukları da bölgedeki Türk nüfusunu güçlendirdi. Bu gelişmeler sonucunda küçük bir azınlık haline gelen Rum Ortodoks halkının son temsilcileri nüfus mübadelesi sonucunda bölgeyi terk ettiğinde, Of’un bugünkü nüfus yapısı ortaya çıktı.
Trabzon hangi mezheptir?
Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.
Rumlar Trabzon’u ne zaman terk etti?
Osmanlı-Rus Savaşı Mart 1916’da başlar. Doğu Karadeniz bölgesindeki Müslümanlar Karadeniz’e kaçarlar. 16 Ağustos 1916’da Ruslar Trabzon’a girer. Türk hükümeti zayıftır, Trabzon valiliğini Yunanlılara bırakır ve kaçar.
Trabzon Araklı hangi Türk boyundandır?
Trabzon’da çeşitli Türkmen aşiretleri yaşamaktadır. Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of, Sürmene ve Araklı ilçelerinde yaşayan Çepniler, bazı bölgelerde en eski Türkmen geleneklerini hâlâ koruyor.
Trabzon hangi mezheptir?
Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.
Hangi padişahlar Trabzonlu?
İstanbul. AA muhabirinin kaynaklardan derlediği bilgiye göre, babası Osmanlı’nın 9. padişahı Yavuz Sultan Selim, annesi ise Ayşe Hafsa Sultan olan Sultan Süleyman Han, babası Sancak Beyi iken 6 Kasım 1494’te Trabzon’da doğdu.
Kaynak: arenist.com.tr